Saturday, July 30, 2016

SAMBAL PARU + KENTANG

Macam biasa weekend je keluar pergi pasaraya untuk beli lauk basah. Minggu ni tengok harga ayam melambung pulak. Jadi, husband decide nak makan lain selain ayam. Ternampak paru lembu. Teringin la pulak. Maka, akak pun gigih la google resepi sambal paru. Ni kira first time la akak masak sambal paru.
Resepi pun tengok2 gitu je. Takde sukatan. Cuma anggaran/agak2.

BAHAN-BAHAN:
Paru lembu - rebus dahulu, potong-potong ikut saiz yang dikehendaki, lepastu goreng.
Kentang - potong dadu, goreng.
Lada kering - rebus dan kisar.
Bawang Merah - kisar
Bawang Putih 5 ulas - kisar
Garam
Gula
Ajinomoto

CARA-CARA:
Tumis bahan kisar sampai pecah minyak.
Masukkan garam, ajinomoto dan gula secukup rasa.
Masukkan paru dan kentang.
Kacau sampai sebati. Siap.

**Makanan / Masakan orang Melayu ni x ada sukatan tepat sebenarnya. Sukatan main agak2 je.
Sekian...

Thanks for reading!!

No comments:

Post a Comment